Rotary ile Hayal Edelim...!

Sık Sorulan Sorular

  • Rotary Nedir?

    1905 yılında kurulan ve dünya üzerindeki hizmet kulüplerinin ilki olan Rotary’nin kısa tarifi şöyledir:

    Rotary, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş bir hizmet kuruluşudur.

    Rotary’nin hizmet ideali, “kendinden önce hizmet” olarak tanımlanır. Bu anlayış tüm Rotaryenlerin ortak tavrı olurken, dünya çapında insanları ortak amaçlar çerçevesinde bir araya getirir.

    Rotary Kulüplerinin üye profili, bulundukları bölge ve ülkedeki temsil edilen iş ve mesleklerin bir yansımasıdır. Kulübün her üyesi, farklı bir mesleği temsil etmektedir. Rotary’nin bu yapılanma biçimi sorunlar üzerine üretilen düşüncelerin, toplumun her kesimini kavrayabilmesi ve hizmetin toplumun tüm katmanlarına yayılabilmesini sağlamak içindir.

    Kısaca Rotary, dört temel ilkeye dayanmaktadır:

    • Üyeler arasında dostluğu geliştirmek
    • Hizmet etme fırsatlarını çok yakından incelemek
    • Hizmet idealini kişisel yaşantımızda vurgulamak
    • Karşılıklı anlayışı ve uluslararası ilişkileri geliştirmek
  • Rotary'nin Amaçları Nedir?

    Rotary’nin amacı, günlük yaşamda değerli girişimlerin temeli sayılan Hizmet ideali’ni teşvik etmek ve geliştirmek; özellikle de aşağıda belirtilen dört alanda kişileri özendirip, onlara destek vermektir:

    1. Tanışıklığın bir hizmet fırsatı sayılarak geliştirilmesi;
    2. İş ve meslek hayatında yüksek ahlak standartlarının teşviki; topluma yararlı iş ve mesleklerin değerinin tanınması ve takdir edilmesi; her üyenin kendi iş ve mesleğini topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesi;
    3. Her üyenin, Hizmet ideali’ni iş, meslek ve kişisel hayatında uygulaması;
    4. Hizmet idealinde birleşmiş iş ve meslek sahipleri arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle, uluslararası toplum hizmeti anlayışının, iyi niyet ve barışın geliştirilmesidir.

    Bu esaslara göre Rotary;

    • Bir anlayış ve yaşam biçimidir.
    • Toplumsaldır ve gizli hiçbir yönü yoktur.
    • Uluslararası tanışıklığı geliştirir.
    • Dostluk ve arkadaşlığın gelişmesine olanak verir.
    • İş ve meslek adamları arasında bilgi alışverişine fırsat sağlar.
    • İş ve meslek adamlarına birbirine destek olma olanağı verir.
    • Dostluk ve arkadaşlık ortamı içinde daha insancıl bir toplum yaratır.
    • Üyelerin liderlik yeteneklerini geliştirerek yapıcı çalışmalarla topluma yararlı olmalarını sağlar.
    • Dünya devletleri arasında ilişkilerin gelişmesine ve evrensel barışın sağlanmasına aracı olur.
    • Rotaryenler ; karışıklığın olduğu yerde düzen , çirkinliğin olduğu yerde güzellik , yalnızlığın ve yanlış anlamanın olduğu yerde mutluluk ve sağlık yaratmak için uğraşır.

    Rotary; dostluk havası içinde ve tarafsız bir ortamda dini, ırkı ve siyasi görüşü farklı kişilerin bir araya gelmesini sağlamaya çalışan bir kuruluştur. Buna göre düşünce ve görüşler farklı olsa dahi insanlar arasında sık sık bölünmelere neden olan partizanca faaliyetlerden kaçınılarak birleşmiş yararlar için işbirliği ve anlayışın gelişmesine de yardım eder.

    Rotaryenler; olanak olan her yerde ve her yönde hizmet verirler.

    Rotaryen; İşini yalnızca bir geçim kaynağı olarak düşünmeyen kişidir. Rotaryen için işi ve mesleği yaşamını sürdürmesi ve diğer insanlara hizmet vermesini sağlayan bir araçtır.

    Bunun yanında her Rotaryen’den ülkesine ve inançlarına sadık olması beklenir. Zira siyasi ve dini görüşler kişinin yalnız kendisini ilgilendiren bir husustur.

    Rotary’nin temel yaklaşımı, insanlar ve uluslar arası ortak değer yargıları oluşturmak, insanları birbirine yaklaştırmak ve evrensel barışa katkı sağlamaktır.

    Her ülkede bireyler , her şeyi devletten beklemeden Ülke sorunlarına sahip çıkarak hizmet verenlere destek olurlar. Bu, çoğu kez kişisel hareket tarzında değil, kişilerin bir araya geldikleri Sivil Toplum Örgütleri eliyle gerçekleşir.

    Rotary, diğer sivil toplum örgütlerinden farkı olarak bir yardım derneği ya da yalnız bir dostluk topluluğu değildir. Rotary’nin öngördüğü yardım sadaka veya iane şeklinde yapılmaz.

    Rotary, 1915’te kurulan Kwanis, 1917 de kurulan Lions ve 1919 da kurulan Optimist ve Zonta gibi organizasyonlara örnek olmuş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, ve Kültür Organizasyonu UNESCO‘nun kurulmasına zemin hazırlamış bir organizasyondur.

    Rotary Kulüpleri ve Rotaryenlerin, Rotary’nin amacına ulaşmak yolunda başardıkları ve planladıkları her çalışma Rotary’nin önerdiği Programlar içinde yer bulur.

  • Rotary Kulübü Ücretli mi?

    Evet, Rotary Kulüpleri Üye Aidatı ve Uluslararası Rotary Vakfı Aidatı ile ücretli bir yapıdır.

    Rotary Kulüpleri kendi iç işlemlerinde özerk yapılardır. Bu bağlamda bir dernek statüsünde bulunan her rotary kulübü dönem başında belirlenen üyelik aidatlarını ve Uluslararası Rotary Vakfına önceden belirlenmiş üye aidatları toplamak ve ödemekle yükümlüdür.

  • Rotary Kulübüne Üye Olmak için Neler Gerekli?

    Bir adayın üye olabilmesi için üyelik için yeterli özelliklere sahip olması ve kulüp yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. 

    Bu sürecin sağlıklı başlaması ve işleyebilmesi için Rotary Kulübü Derneğine üye olmak isteyen kişinin;

    • bir meslek sahibi olması
    • yeterli gelirinin olması
    • rotary ve amaçlarına ayıracak zamanının olması
    • topluma hizmet etmek için istekli olması
    • yaşamında kendisini önerebilecek en az bir rotaryen tanıdığının olması
    • rotary kulübü üyesi olmak için gönüllü olması
    • rotary projelerinde çalışabilecek gücü ve durumu olması

    gereklidir. Yaşamında en az bu özelliklere sahip olan her kişi kendi yaşadığı bölgede kendiseine en yakın buldupu rotary kulübü ile iletişime geçerek üyelik başvurusunda bulunabilir. Her rotary kulübünün üyelik komitesindeki rotaryenler başvuruda bulunan kişiyi bilgilendirecek ve süreç konusunda yardımcı olacaklardır.

  • Rotaryen olarak Yükümlülüklerim Nelerdir?

    Rotaryen olduktan sonra, üstlenmeniz beklenen yükümlülükleriniz;

    1. rotaryen olmak için gönüllü olmanız,
    2. dernek aidatını ve uluslararası rotary vakfı aidatını ödemeniz,
    3. rotary toplantılarına katılmanız,
    4. kulübün projelerinde yer almanız,
    5. kulübün projelerine katkı sağlamanız
    6. rotary kulübünüze zaman ayırmanız
    7. "kendinden önce hizmet" idealini benimsemeniz,

    başlıca yükümlülükler arasında sayılabilir.

  • İstediğim Zaman Kulüpten Ayrılabilir miyim?

    Rotaryen olmak sizin içinizden gelen bir istek, bir gönüllü davranışı ve topluma hizmet etmek isteyen bir sosyal davranış bütünüdür. Bu bağlamda rotaryen olmak tamamen sizin isteğinize, zamanınıza bağlıdır. Dolayısı ile, TABİİ Kİ ÜYESİ OLDUĞUNUZ ROTARY KULÜBÜNDEN İSTEDİĞİNİZ ZAMAN (hiç bir koşul ve beklenti olmadan) AYRILABİLİRSİNİZ.